Цікаві факти

Маловідомі факти живої природи

Маловідомі факти живої природи


Зуби у равлика розташовані на мові, якою вона зрізає і перемелює їжу.


Щонайдовший черв'як - лінеус довга - досягає 15 метрів, живе у європейських берегів Атлантики.


Час початку перельоту птахів визначається тільки погодою, причому напрямок і сила вітрів більш важливі, ніж температура навколишнього повітря.


Морська свинка не має відношення ні свиней, ні до моря. Це гризун, який є родичем кроликів і зайців і завезений в Європу в XVI столітті з Південної Америки. Звідси, до речі, і назва - заморська свинка, яку потім було змінено на «морську».


Язик синього кита важить до 4 тонн. Як великий слон!


Кити здатні затримувати дихання до двох годин.


Скорпіони можуть нічого не їсти майже два роки, а кліщі - до 10 років!


Вовк - не такий вже хижак, яким його прийнято вважати. У всякому разі, він цілком може обходитися жабами, комахами, навіть ягодами і дарами полів і городів, а в повну безхарчів'я і зовсім переходить на деревні нирки, мохи та лишайники.


У Бразилії живуть метелики, які видають сильний запах, тому їх спеціально тримають вдома, щоб вони ароматизували повітря.


Переслідуваний хижаком жираф здатний розвинути швидкість до 50 км/год, тобто вона здатна обігнати саму жваву скакового коня.


Птах-кат наколює мишей на шипи чагарнику, роблячи таким чином запаси на чорний день.


Одним з найдавніших комах нашої планети є звичайна муха, вік знайдених скам'янілих останків якої оцінюється вченими в мільйони і мільйони років.


В Африці та Америці існують так звані войовничі мурахи, які вбивають все, що трапляється на їхньому шляху, і від яких рятуються втечею навіть леви.


Кількість ворон в зграї, яка збирається взимку на ночівлю десь на лісовій галявині, може досягати 200-300 тисяч.


Співають тільки солов'ї-самці, висловлюючи тим самим відданість і любов до своєї подруги, яка, як правило, сидить де-небудь поблизу, не подаючи голосу.


Самки слонів ляскають вухами по боках, збираючи своїх дитинчат. Кролик барабанить по землі ногами, подаючи сигнал про небезпеку.


Великі морські черепахи розуміють мову дельфінів. Припливаючи для відкладання яєць до узбережжя Нікобарських островів в Індійському океані, черепахи не відразу виходять на берег, а чекають особливого сигналу від дельфінів, які оцінюють обстановку на узбережжі і, якщо вона сприятлива (немає ворогів, гарна погода і т. п.), з допомогою спеціального звуку подають черепахам команду рухатися до берега.


У США для виявлення витоків газу на газопроводах привертають грифів, що володіють винятковим нюхом. Правда, для цього доводиться додавати до складу природного газу речовина з запахом тухлого м'яса.


Найважчою породою серед собак вважається сенбернар, самий вгодований примірник якого у віці 5 років важив 140 кілограмів.


Основна їжа найбільшою з отруйних змій - королівської кобри - це інші змії, в тому числі і її родичі. Знищуючи велику кількість отруйних змій, королівська кобра в багатьох місцях свого існування здобула собі добру славу.


У середньовічній Європі бобра вважали рибою і дуже цінували його м'ясо.


Якщо у фламінго недостатньо їжі, їх пір'я з рожевих стають нудно-сірими. На волі птахи харчуються креветками, крихітними водними рослинами, що містять спеціальний барвник - каротин.