Цікаві факти

Цікаві факти про китах

Цікаві факти про китах


Самі-самі найдовші, найважчі, що видають найгучніші звуки тварини нашої планети - кити. Саме вони володіють найбільшим мозком. Їх довжина доходить до 33 м, вага до 150 т. Вони здійснюють самі тривалі й далекі міграції. Деякі з них можуть не спати протягом трьох місяців і «постити» дві третини року.


Найбільшою з коли-небудь видобутих китів, виявилася самка виловлена біля Південних Шетландських островів. Її довжина від розвилки хвостового плавця до кінця рила склала 3327 м. а маса 176792 кг.

Синій кит - без сумніву найбільше тварина, яка коли-небудь існувала на нашій планеті. Вага дорослого кита може більш ніж у два рази перевищувати вагу брахиозавра, самого великого з динозаврів глибокої давнини (81500 кг), і приблизно в тридцять разів - вага самця сучасного африканського слона.


Голова синього кита на стільки велике, що повна професійна футбольна команда - близько 50 чоловік - може стояти на його мові. Його серце настільки ж велика, як маленький автомобіль (Volkswagen жук). Серце великих синіх китів важить 600-700 кг, йому треба перекачувати близько 8 тисяч літрів крові Діаметр спинний аорти досягає діаметра відра, а легкі здатні вміщати до 14 м3 повітря. За одну-дві секунди кіт вдихає і видихає близько 2000 л повітря. Пірнають вони з легкістю на величезну глибину. У разі необхідності сині кити можуть перебувати під водою не дихаючи 40 хвилин. Коли кіт збирається пірнути, іноді до глибини понад 1000 м, він стає у воді вертикально вниз головою, так що підноситься над поверхнею лише один хвостовий плавець. Виглядає це як вітрило. Кити не мають зовнішніх вух. Замість цього, вони отримують звук через їх нижню щелепу. Звук проводиться від щелепи через западину до середнім і внутрішнім вухам.


Дорослий синій кит поглинає близько мільйона калорій в день, що відповідає 1 тонні кріля, невеликого, нагадує креветку рачка, що становить основу його раціону.


Синій кит звик борознити світовий океан, подорожуючи поодинці, зрідка парами, і може дожити до 120 років. Кити - єдине, крім людини, ссавець, яке співає. Багато з них видають низькі воркуючі звуки, а горбаті і гладкі кити співають- «пісні» - серії повторюються у певній послідовності різних звуків. Спочатку вважали, що співають лише самці, проте є відомості, що самки співають пісеньки своїм малюкам.


Вагітність триває близько 11 місяців. Дитинча народжується довжиною 76 м і масою 2-3 т, хоча яйцеклітина самки синього кита за розміром така ж, як у миші. За добу він додає в масі 80-100 кг, а в довжину 2-3 см, випиваючи приблизно 380 літрів материнського молока. Самки годують їх молоком близько 7 місяців. За цей термін дитинча виростає до 16 м і має масу 23 т. За 7 місяців годування молочні залози самки виділяють стільки молока, що його кількість дорівнює вазі її власного тіла.


Китовий вус - це рогові пластини на верхній щелепі у беззубих китів (до 800 штук), які застосовувалися і застосовуються при виготовленні корсетів і різних прокладок для збереження форми одягу. На корсет епохи бароко потрібен був цілий кілограм китового вуса. Цей матеріал користувався таким попитом, що в Голландії в 1772 р. було засноване товариство поставляло китовий вус у всі європейські країни.


Кити легко відрізняють один одного в зграї. Але для людини це складне завдання, адже він їх бачить лише миті. Як же навчитися розрізняти китів, щоб можна було простежити за ними? Вчені вважають: по хвостах. Біологи виявили, що хвости китів так само індивідуальні, як і відбитки пальців у людини. На них легкоразлічіми розрізи і борозни, шрами від укусів косаток, плями бурих водоростей створюють неповторний малюнок.


Коли-то сині кити борознили всі океани світу; і за припущеннями, тільки в Антарктиці налічувалося до 250000 цих істот. Однак, за останні роки безжалісний промисел залишив менше 1% від наведеної вище цифри. Визначити загальну кількість цих величезних тварин дуже важко, тому величина антарктичної популяції синього кита за сучасними підрахунками коливається від кількох сотень до 11000. Але яка б не була точна цифра, вона в будь-якому випадку є небезпечно низькою порівняно з раніше існувала чисельністю.