Цікаві факти

Цікаві факти про слонів

Цікаві факти про слонів


У індійських слоних немає бивнів, а якщо є, то зовні вони не видно. У самців бивні завдовжки метр-півтора.


Одна третя частина бивня у слона прихована в тілі під черепом. Зараз не зустрічається слонів з величезними бивнями, оскільки всі особини з такими бивнями були вибиті мисливцями століття тому, а довжина бивнів - генетично успадкована ознака. Зараз рідко зустрінеш слона з бивнями. Які б були навіть удвічі менше, ніж у його попередників. Бивні ростуть у слона все життя і є показником його віку. Слони бувають «право» і «леворукими», тому що вони пристосовуються працювати правим або лівим бивнем. Таким чином, у них вони бивень буває коротше іншого, оскільки швидше зношується. Бивні у слонів можуть бути не тільки неоднакової величини, але форми, а також зростати убік - з бивнів і формою вух вчені розрізняють слонів.


Старий африканський слон, коли спить стоячи, важкі бивні кладе зазвичай на сучки дерев або термітник. В неволі упирає їх в стіну або в отвори решітки.


Вчені підрахували, що слон годується не менше 16 годин на добу і за цей час з'їдає від 45 до 450 кг рослинності - трави і листя. Як правило, щодобовий раціон може становити до 300 кг. В умовах змісту вони отримують 30 кг сіна, 10 кг моркви і 5-10 кг хліба. У деяких випадках слонам дають зерно, 3-10 кг. Вони також отримують вітаміни (A, D), мінерали (кальцій, сіль) і харчові добавки (селениум). В залежності від температури повітря вони п'ють 100 - 300 літрів в день. Якщо слон споживає 250 літрів щодня. Це свідчить про якесь захворювання. Слон, що хворіє на туберкульоз, випиває 600 літрів в день.


Хобот здатний утримати в собі 75 літра води. Наповнивши його водою, слон згортає хобот, його кінець засовує в рот і дме. Вода біжить йому прямо в горло.


У разі нестачі їжі стадо розсіюється, і слони годуються поодинці. Стадо може розпастися через внутрішньосімейних проблем. Після смерті старої слонихи-матриараха інша займає її місце.


Живуть слони стадами. У стаді 15-30 слоних зі слоненятами. Молоді слони і зазвичай один старий слон. Ватажки, як правило, старі слонихи. Таке стадо - одна велика родина, в ньому всі близькі родичі. В Африці стада іноді збираються разом до кількох сотень і навіть тисяч слонів. Старі слони часто проводять життя в самоті. А молоді іноді бродять - слонихи з слонихами, а слони зі слонами. Стада молодих слонів зазвичай подорожує разом зі стадом слоних і їх дитинчат.


Слони - суспільні тварини, які вітають один друга особливим ритуалом. Одним з них є обійми, коли слони обвивають хоботи один одного. При вигляді поскользнувшегося в грязі слоненяти дорослий слон неодмінно протягне йому хобот і поставить його на землю. Точно так же, як люди тримають своїх дітей за руку. Слоненя тримається за хобот своєї матері. Слони зберігають вірність своєму стаду. Вони дуже сумують при загибелі новонароджених слоненят або інших членів стада. При інших обставинах вони здатні радіти, демонструючи щастя і веселощі. Слони вміють сміятися.


Слони, як і кити, головним чином спілкуються за допомогою низькочастотних шумів, не чутних людському вуху, для зв'язку один з одним на відстані в кілька кілометрів (10 миль).


Слони можуть чути ногами точно так само, як вухами, вловлюючи наднизькочастотні звуки, що проходять через землю. Ось вже більше 20 років відомо, що африканські слони можуть спілкуватися на настільки низьких частотах, що людське вухо не може вловити ці звуки. Досі, однак, ніхто не був впевнений, що переміщуються ці «розмови» через землю подібно сейсмічних хвиль. Можливо, до такого способу спілкування слони вдаються, коли над землею занадто багато шуму, наприклад, пролітають літаки.


З'ясувалося, що слони можуть відправляти сейсмічні хвилі на відстань майже в два кілометри.


Навіть якщо миша залізе в хобот, то слон може набрати повітря і вистрілити нею.


В Африці живуть два абсолютно різних види слонів: у одного з них вуха майже трикутної форми (Loxodonta africana oxyotis), а у іншого круглий (Loxodonta africana cyclotis). Гостровухий слон частіше зустрічається в саванах, а круглоухий - у лісах. З іншого боку, гостровухий (степової) слон значно крупніше круглоухого (лісового): висота першого в холці часто досягає 3 метри 50 сантиметрів, а іноді і 3 метри 90 сантиметрів, тоді як зростання другого ніколи не перевищує трьох метрів ів цілому становить 2 метри 50 сантиметрів.


Азіатських слонів використовували як в'ючних тварин ще 4000 років тому. І зараз диких слонів відловлюють для того, щоб приручити їх до роботи. Серед азіатських слонів виділяють індійських і тайських - перший значно більші, у нього довші за передні ноги і тонше тіло. У національних парках містяться, головним чином, тайські слони.


Третій вид африканських слонів, більш дрібних, ніж лісові слони (дорослі особини ледь досягають в холці двох метрів) був відомий за особинам, які містилися в зоопарках - зокрема, в Антверпені і Нью-Йорку. В даний час немає документальних свідчень про існування карликових слонів Loxodonta pumilus.


Цілком ймовірно, що так звані карликові слони - одиничні екземпляри з патологічними відхиленнями, які народилися від нормальних особин, як то трапляється у людей. Негри дуже чітко відрізняють габонского карликового слона від великого. Карликовий вид водяний слон Loxodonta fransseni (Шутеден). багато в чому відрізняються від слонів інших видів, і стада їх ніколи не змішуються. Описана вченим особина, найбільша з усього стада, мала висоту в холці 1 метр 66 сантиметрів, її бивні мали 65 сантиметрів в довжину.


Серце слона важить 20-30 кг і б'ється з частотою 30 разів на хвилину.


Кров слона становить за вагою 95% - 10% від маси тіла.


Кільком дітям, які перебували на пляжі в Таїланді, вдалося врятуватися, тому що їх вивів у безпечне місце слон. Тварина була ручним і дуже популярним серед туристів. Його кожен день наводили на пляж на острові Пхукет, щоб розважати дітей. Коли велетенська хвиля накрила пляж, стільки дітей, скільки помістилося на спині тварини, залізли туди, і слон дуже швидко залишив небезпечне місце, доставивши дітей в безпечну зону.


День Захисту слонів

22 вересня у світі відзначають як День Захисту слонів.


Африканський Loxodonta africana слон занесений у Червону книгу МСОП

і в списку CITES по розряду Appendix I. У світі налічується 600000 (за іншими даними-500000) слонів в Африці, Азії популяція скоротилася до 30000 однак при існуючому стані речей вони можуть зникнути за декілька років. Головна небезпека походить від браконьєрів, вбивають слонів через слонової кістки. Страждають старі тварини з великими бивнями. Загибель слоних є причиною тяжкого становища їх стада. Як наслідок такої ситуації - поява великого числа слоненят-сиріт, які помирають, не досягнувши 40-річного зрілого віку. У неповних стадах термін життя складає всього 24 роки.


Тривалість життя слонів

як у людини, і, як правило вони живуть до 70 років, самки народжують до 50.


Самий старий слон

- Лин Ван з Тайваню. Помер у 2003 році у віці 86 років. Це був «боевой» слон, який служив китайської армії під час другої китайсько-японської війни (1937-1945 років).