Цікаві факти

Факти про страусів

Факти про страусів


Про те, що страус - найбільший птах у світі, вам може бути відомо. А як щодо того, що страус відкладає великі яйця з усіх птахів? Або про те, що він - найшвидший в світі істота, бегающее на двох ногах?


1. Страус - найбільший птах у світі, вага його становить в середньому 140-250 фунтів (635-1315 кг),а висота сягає 6-9 футів (18-27 метра).


2. Страуси можуть бігати з максимальною швидкістю в 606 миль в годину (975 км/год), що робить їх самими швидкими птахами на планеті і найшвидшими серед істот, які пересуваються на двох ногах.


3. Всупереч поширеній думці, страуси не ховають голови в пісок. Цей міф з'явився завдяки Плінію Старшому (23-79 рік н. е), який писав, що страуси «ховають в чагарник тільки голову і шию і при цьому вважають, що їх не помітять».


4. Яйця страуса найбільші серед всіх пташиних яєць, а жовток їх являє собою одну величезну клітку.


5. У той же час, якщо розглядати співвідношення розміру яйця і дорослої птиці, яйця у страусів найменші. У середньому яйця страуса 15 сантиметрів у довжину, 13 сантиметрів завширшки і вагою до 14 кг


6. З одного страусиного яйця вийде стільки ж яєчні, як з 25 курячих.


7. Розмах крил страуса досягає двох метрів (7 фктов). Крила страуси використовують під час шлюбних ритуалів і для захисту своїх страусенят. Літати страуси не вміють.


8. Харчуються страуси в основному зеленню кущів, зернами, фруктами і квітами, іноді також комахами, наприклад, сараною. Зубів у страусів немає. Вони ковтають дрібні камінці і гальку, які допомагають подрібненню їжі в шлунку. У дорослого страуса в шлунку перебуває близько кілограма (22 фунтів) каменів.


9. На відміну від інших птахів, у страуса сеча відокремлена від калу.


10. Страуси широко відомі в світі в основному завдяки своїм пір'ям, які використовуються для декору. Шкіра страусів використовується в промисловості, та є дуже міцною. М'ясо страусів за смаком нагадує пісну яловичину, в ньому низький рівень жирів, холестерину, багато кальцію, білків і заліза.


11. У страуса всього за два пальці на кожній лапі (у більшості птахів по чотири). Ніготь на більшій за розміром нагадує дзьоб. На другому пальці нігтя немає. Вважається, що мале число пальців допомагає страусові так швидко бігати.


12. Зимові місяці страуси проводять парами чи поодинці. Тільки 16 відсотків популяції страусів живуть групами більше двох птахів.


13. Під час сезону розмноження і іноді під час посухи страуси кочують групами від 5 до 50 птахів, які тримаються поблизу від інших травоїдних тварин, наприклад, антилоп або зебр.