Цікаві факти

Цікаві факти про чорних стрижів

Цікаві факти про чорних стрижів


Стриж нічого спільного не має з ластівками, крім подібності в зовнішності і звичкам, завдяки схожому способу життя. А його найближчий «родич» - це колібрі.

Чорний стриж - єдиний птах, здатна є, злучатися і спати в польоті. Крім того, чорні стрижі можуть проводити в небі по кілька років, абсолютно не сідаючи на землю.


Однією з відмінних особливостей стрижів є те, що в польоті вони досить сильно кричать.

Очі у стрижів з передньої і верхньої сторін прикриті короткими щільними пір'ям. Ці своєрідні «вії» покликані забезпечити стрижеві захист від зіткнень з комахами, коли він летить на великій швидкості.


Так як зазвичай всі 4 пальця на лапках спрямовані в одну сторону, вони не можуть створити необхідної упору для збереження рівноваги, тому Чорний стриж, як і більшість інших стрижів, пересуватися по землі ні кроками, ні стрибками не може. Внаслідок цього, якщо чому-небудь птахи потрапляють на землю (що трапляється лише у виняткових випадках) і при цьому втрачена можливість літати, вони виявляються абсолютно безпорадними і беззахисними.

Дощова погода позбавляє стрижів харчових ресурсів. Це пов'язано з тим, що в таку погоду в повітрі пропадають комахи. З подібної складної ситуації вихід все-таки є. Що стосується пташенят, то вони впадають у заціпеніння. У цьому стані їм не потрібно харчування. Що стосується дорослих птахів, то вони відлітають у місця з більш сприятливою погодою за п'ятдесят-сімдесят кілометрів від гнізд. Тут вони полюють аж до закінчення негоди.

При цьому чорні стрижі найшвидші птиці - швидкість їх польоту досягає 120 км/год, для порівняння у ластівки він всього 60 км/ч.

В повітрі чорний стриж своїм дзьобом ловить комах, як сачком. При вигодовуванні пташенят він приносить у дзьобі за раз близько 1000 комах. За 30-40 годувань стрижата з'їдають близько 40 тисяч комах. Щоб забезпечити такий «стіл», їх батьки в період вигодовування пташенят пролітають відстань, що перевищує довжину земного екватора (40 тисяч кілометрів).


Усього через два місяці після народження, молодь вже не тільки сама годується на льоту, але і спить вночі в такому положенні на висоті від 2 до 3 тисяч метрів. При цьому сплячі стрижі плавно ковзають в повітрі, прокидаючись кожні 4-5 секунд, щоб кілька разів змахнути крилами. Якщо за ніч їх відносить вітром, вранці швидко повертаються.


Ще в кінці XIX століття в Південній Європі масово розорялися гнізда чорних стрижів, так як м'ясо їх пташенят «вважалося дуже смачним».

Зимувати чорний стриж відлітає в Африку, долаючи до 10000 кілометрів, а коли повертається назад навесні, то приносить з собою теплу погоду. Як правило вони прилітають «на спині циклону».